Foto ANIMA

Κωστής Παλαμάς

μεγαλοσύνη τν θνν δ μετριέται μ τ στρέμμα. Μ τς καρδις τ πύρωμα μετριέται κα τ αμα. [Κωστς Παλαμς, με το άγγελμα της κήρυξης του πολέμου τού 1940].

Μεγαλύτερες εικόνες

Για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγάλο μέγεθος επιλέξετε την φωτογραφία (με κλικ), και θα παρουσιασθούν εν σειρά όλες οι φωτογραφίες τής κάθε σελίδας. Για να επανέλθετε στην προηγούμενη μορφή τής σελίδας, κλείστε την εικόνα από το [X] πάνω δεξιά.

«Κάποιοι» ζήλεψαν τον τίτλο τού Πατριάρχη Αλεξανδρείας

«Κάποιοι» ζήλεψαν τον τίτλο τού Πατριάρχη Αλεξανδρείας: «Πάπας και Πατριάρχης τής μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής, Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Αρχιερεύς Αρχιερέων, τρίτος και δέκατος των Αποστόλων και Κριτής τής Οικουμένης», και παρουσιάζονται σαν «Ψυχοθεραπευτές», «Ψυχαναλυτές», «Ψυχοδραματιστές», «Κλινικοί Ψυχολόγοι», «Σχολικοί Ψυχολόγοι», και τα όμοια (κ.τ.ό.).

«Παιδοψυχολόγοι» ...

«Παιδοψυχολόγοι» και άλλοι τινές μη σεβόμενοι το Νόμο

Προς: info@newpost.gr

Κοινοποίηση:

  • Μέλη τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, ds@psy.gr.
  • Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, info@hscap.gr.
  • Μέλη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.
  • Φοιτητές Τμημάτων Ψυχολογίας Ελληνικών Α.Ε.Ι. ή Ομοταγών Α.Ε.Ι. τής Αλλοδαπής.
  • Πολίτες και φορείς που λαμβάνουν πληροφόρησης δια των ατομικών διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας
ΘΕΜΑ: Προβολή τού ανυπόστατου τίτλου «Παιδοψυχολόγος».

Αξιότιμοι κύριοι,
Λαμβάνω ανελλιπώς, στην επίσημη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, ds@psy.gr, το ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο σας, με πληροφόρηση για ζητήματα που αφορούν κάθε ενεργό πολίτη, και σας είμαι υπόχρεος για αυτήν την –άνευ δικού μου κόπου, αλλά εργώδους δικής σας προσπάθειας-, ενημέρωσή μου.


Σημειώνω την προτροπή: «Ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις».
Προσωπικώς, απευθυνόμενος προς εσάς δεν θα χρησιμοποιήσω την λεκτική διατύπωση «πρέπει», αλλά την διατύπωση «οφείλετε», ακριβώς επειδή η παρούσα παρέμβαση έχει την έννοια της ΝΟΤΑΣ.
Οφείλετε να γνωρίζετε ότι ο τίτλος «Παιδοψυχολόγος» είναι ανυπόστατος.
Όσοι τον χρησιμοποιούν, καθώς και άλλους παρομοίως ανυπόστατουςεάν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου ή Ιατρού-, προβαίνουν σε πράξη αθεμίτου ανταγωνισμού σε βάρος των νομίμως προβαλλομένων συναδέλφων τους.
Στους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας [Ψυχολόγους, Νευρολόγους-Ψυχιάτρους (παλαιά ειδικότητα), Ψυχιάτρους, Παιδοψυχιάτρους], με τίτλο αναφερόμενο σε παιδιά υπάρχει μόνον η ειδικότητα του ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΥ, και ο σχετικός τίτλος ειδικότητας αποκτάται με βάση σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις τής κανονιστικώς δρώσας διοίκησης που φέρουν την υπογραφή τού ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.


     Σέβομαι την υπογραφή τής Συντάκτριας του σχετικού άρθρου, αλλά ας παύσουμε επί τέλους να αναπαράγουμε πρακτικές τού παρελθόντος που μας οδήγησαν στο ... δώρο τού Μνημονίου (...).
     Προς τούτο, οφείλετε όπως παύσετε εφεξής να προβάλλετε τον τίτλο «Παιδοψυχολόγος» και άλλους παρόμοιους.
     Οφείλετε, επίσης, να διορθώσετε την σχετική διαδικτυακή σελίδα [αφού ερωτήσετε την προβαλλομένη για τον ακριβή νόμιμο τίτλο της], για την προστασία των δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων των Μελών τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου. Αλλά και των Παιδοψυχιάτρων. Δεν τους εκπροσωπώ, αλλά οφείλουμε όλοι μας να σεβόμεθα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και να κινούμεθα εντός των ορίων του νόμου.
Μετ’ εννόμου συμφέροντος και τιμή
Νικόλαος Ι. Μάντης
Ψυχολόγος
Διδάκτωρ Ψυχολογίας
Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου
------------------------------------------------------------------
  
Συμβουλές προς τους υποψηφίους στο δρόμο για την επιτυχία
Οι μαθητές της τρίτης λυκείου καλούνται τώρα να έρθουνε αντιμέτωποι, όχι τόσο με τις γνώσεις και τη μνήμη τους, όσο με τους φόβους και το άγχος τους. 

Ένας λόγος παραπάνω που οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις – αν γίνουν- θα διεξαχθούν στο έντονο κλίμα της αντιπαράθεσης των καθηγητών με το Υπουργείο Παιδείας.

Η
παιδοψυχολόγος ****** ****** [η ανάδειξη, η ανωνυμοποίηση και η επίχρωση είναι του Νικολάου Ι. Μάντη], μιλώντας στο newpost, δίνει την κεντρική ιδέα του πως πρέπει να χειριστούν οι υποψήφιοι την ψυχολογία και τον οργανισμό τους κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου: «Το να πεις να μην κάνει επανάληψη της τελευταίας στιγμής σε έναν μαθητή που έχει μάθει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο είναι λάθος. Το να πιέσεις τον υποψήφιο να αλλάξει συνήθειες, μόνο για τις μέρες των εξετάσεων, είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος. Σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι ήρεμος, αν όμως μιλάμε για έναν μαθητή που έχει συνηθίσει να ξυπνάει χωρίς πρωινό γεύμα και να μελετάει μέχρι το προαύλιο του σχολείου... ας συνεχίσει να το κάνει».

Υπάρχουν όμως και κάποιοι «κανόνες» που, σύμφωνα με την κυρία ******, πρέπει να τηρηθούν:

-Η εξαντλητική μελέτη πρέπει να γίνει πια παρελθόν. Από σήμερα και μέχρι τις εξετάσεις, το καλύτερο για τους υποψηφίους είναι ανά δίωρο να κάνουν ένα διάλειμμα, είτε για έναν σύντομο περίπατο, είτε για να εξασκήσουν για λίγη ώρα ένα χόμπυ που αγαπούν.

-Η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει κρέας, φρούτα, λαχανικά, τυροομικά.

-Πολύ βασικό είναι το περιβάλλον του σπιτιού. Πρέπει να επικρατεί ηρεμία, οι γονείς να μην δείχνουν το άγχος τους και να μην ασκούν κριτική. Αν σε κάποιο από τα μαθήματα ο υποψήφιος δεν σημειώσει καλή επίδοση, αυτό δεν πρέπει να γίνει θέμα. Πρέπει ο μαθητής απρόσκοπτα και με θάρρος να συνεχίσει στα επόμενα μαθήματα.

- Πρέπει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μια δοκιμασία από τις πολλές που περνάμε στη ζωή. Δεν θα καταστραφεί η ζωή μας αν δεν τα καταφέρουμε.

-Το πρωί πριν ξεκινήσει για το εξεταστικό κέντρο, καλό είναι ο μαθητής να κάνει ένα σύντομο ντους για να νιώσει «φρέσκος» και δροσερός. Αν συνηθίζει να τρώει πρωινό, να φάει πρωινό. Αν δεν το συνηθίζει, καλό είναι να μην πιεστεί.

-Το πιο σημαντικό από όλα, είναι να αποφύγουν οι υποψήφιοι την μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών πριν από την εξέταση. Οι πληροφορίες με τα δήθεν «SOS» πανικοβάλλουν συνήθως τα παιδιά με συνέπειες καταστροφικές ακόμη και για έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή.

Ντίνα
Καραμάνου